Olika hundraser & tips för nybörjare

Precis som vi människor har hundar olika egenskaper, behov och personligheter. Men vad finns det egentligen för olika hundraser och hur skiljer sig dess egenskaper? Står du inför ett köp av en hund är det viktigt att du är påläst. Köp aldrig en hund som du klarar av att ta hand om. Olika hundraser kräver nämligen olika motion, mat, pälsvård och uppfostran med mera. Här kan du läsa om vanliga hundsorter och dess egenskaper. Du får även tips på saker att tänka på inför ditt val av hundras.

Olika hundraser och dess egenskaper

Hundar är precis som vi människor när det gäller humör, intressen och egenskaper. Fördelen är däremot att det är enklare att dela in dem i olika fack, beroende på hundraser. En liten chihuahua har t.ex. inte alls likadant humör och egenskaper som en pudel eller labrador. Innan du ska köpa en hund är det därför viktigt att du läser på om olika raser. Det är viktigt att hunden får rätt förutsättningar och hamnar i rätt familj. Du kan alltså inte bara gå efter vilken hund som är finast och gulligast till utseendet.

Olika hundraser – 5 populära hundsorter

Här nedan tipsar vi om olika hundraser och hur dess egenskaper skiljer sig åt. Vill du veta mer om vilken art som är en bra första hund kan du besöka Hundguiden.com. Där får du information om den bästa hundrasen för nybörjare, bästa familjehunden och mycket mer. Här nedan har vi listat de 5 mest populära hundraserna.

Golden retriever

Golden retriever är en riktig svensk hundfavorit. Det är en mycket snäll och kärleksfull ras, perfekt som familjehund. Golden är en riktig lekfull hund som uppskattar motion, lek och gemenskap. De är också kända för de är lätta att uppfostra och hantera. Vill du ha en hund som du kan öva agility på så är en golden ett rätt val. Deras lättlärda förmåga gör att du enkelt kan lära ut tricks och annat.

  • Snäll & kärleksfull hund
  • Familjehund
  • Uppskattar motion & lek

Papillon

Papillon är en mindre hund som i grunden kommer från Spanien. Likt andra små hundar, har denna ras stor benägenhet att skälla och tigga mycket. Men med rätt upplärning och konsekventa handlingar är det enkelt att lära upp en Papillon. Det är en mycket kärleksfull hund som både är social, pigg och kräver motion. Denna ras passar både familjer, unga par och äldre pensionärer. Tänk bara på att en Papillon kräver mycket vardagsmotion.

  • Liten hund
  • Social & kärleksfull
  • Har en tendens att skälla

Pudel

Pudlarna har i många år varit svenskarnas favoriter, då de är mellanstora, sociala och mycket snälla. En pudel är nästan alltid på bra humör och kommer garanterat ge dig mycket kärlek. Om du köper en pudel får du vara beredd på att det innebär mycket pälsvård. Denna hundras är också känd för att vara väldigt smart, med en hög inlärningsförmåga. Passar alla olika typer av människor. En pudel kräver motion men inte lika mycket som andra hundraser.

  • Mycket pälsvård
  • Kända för deras glada humör
  • Mycket social, smart & kärleksfull

Mops

Vill du ha en hund som sätter familjen framför allt är en mops rätt val för dig. De är kända för deras villkorslösa kärlek, främst till barn. Mopsar är väldigt lekfulla, men har inte heller svårt för att ligga och ta det lugnt och mysa bredvid dig i soffan. En mops är inte så krävande förutom att den behöver kärlek och uppmärksamhet. Du kommer garanterat inte ha tråkigt med en mops i hemmet. De kräver dessutom ingen pälsvård.

  • En riktig familjehund
  • Mycket kärleksfull
  • Är inte så krävande

Labrador

En av Sveriges vanligaste hundar är labrador, eller labrador retriever som de egentligen heter. En labrador har väldigt lätt för att samarbeta, lära sig nya saker och upptäcka nya platser. De brukar även kallas för allroundhund, då de trivs i alla olika miljöer och familjer. Labradorer är kända för att läras upp som räddningshund och narkotikahund m.m. Det är alltså ett ytterligare bevis på deras höga inlärningsförmåga.

  • Mycket hög inlärningsförmåga
  • En av Sveriges vanligaste hundar
  • En riktig familjehund

Viktigt att tänka på

Förutom egenskaper är det viktigt att du funderar på andra aspekter när du ska köpa hund. Vill du ha en liten eller stor hund? En hund som kräver mycket motion och rörelse? Eller vill du ha en hund som passar utmärkt som sällskapshund? De olika hundraserna och storlekarna kommer att spela stor roll i din vardag. Fundera över detta när du står inför ditt val:

Stor eller liten hund

Fundera över vilken storlek som passar dig. Tänk på att olika storlekar kräver olika mycket mat, motion, sällskap med mera. Stora hundar kräver mycket rörelse och större mängd mat, vilket också blir en kostnadsfråga för dig. De kräver också mycket utrymme. Fördelen med stora hundarter är däremot att de ofta är väldigt snälla och lugnare än små hundar.

Hundens päls

Det kan låta simpelt, men hundraser kräver helt olika pälsvård, då de skiljer sig på deras päls och kvalitet. Vissa hundsorter kräver extremt mycket borstning och fix med deras päls, likadant är det med strävhåriga hundar. Fundera därför över vad du föredrar och hur mycket tid och energi du har för att ta hand det. Hundar med kortare päls kräver mycket mindre pälsvård.

Hundens motion

Om du väljer en ras som är känd för att vara mycket aktiv, så är det en hund som måste motioneras ordentligt varje dag, i alla typer av väder, året om. Om du själv tycker om att röra på dig mycket och ofta, så är det inga problem. Men är du en person som föredrar korta promenader är en ras som kräver mindre motion att föredra för din del.

Vad vill du göra med din hund?

Alla de hundraser som finns, har från början fötts upp för ett särskilt ändamål. Det är få raser som enbart är till för att vara sällskap. Ofta är de uppfödda för att fungera som jakthundar, vallhundar och så vidare. Läser du rasstandarden så finns det angivet både ursprung och användningsområde.

I dag använder de flesta inte sina hundar i samma utsträckning till vad de är uppfödda till att göra. Dock finns alltid dessa egenskaper kvar hos hunden. Ser vi på rasen belgisk vallhund så både vaktar och vallar den än idag, likväl som att en labrador är en hund som kan användas inom jakt.

Hur många hundraser finns det i Sverige?

Det finns i nuläget 12 svenska renrasiga hundraser. Tyvärr minskar det antalet mer och mer och det är därför viktigt att vi tar tillvara på dessa. De svenska hundraserna räknas nämligen som kulturarv och är viktiga inför kommande generationer i framtiden. När det gäller generella hundraser finns det hela 294 olika hundraser i Sverige. Här är några av de vanligaste:

Drever

Drever är en av Sveriges vanligaste hundraser. Jakt är något som dessa hundar används främst till, men de är även riktiga familjehundar.

Hälleforshund

En ovanligare hundart som är riktigt duktig på älgjakt. Utöver det är de väldigt lojala hundar som kräver mycket motion.

Svensk lapphund

En svensk lapphund som sticker ut tack vare dess svarta och väldigt tjocka päls. Det är en hund som kräver väldigt mycket fysisk aktivitet.

Västgötaspets

En svensk hundras som är riktigt familjär. En västgötaspets är en väldigt snäll hund som behöver mycket motion och glädje.

Fler artiklar om hundar