Hund och BARF

Hund och utveckling

En hund är trots sin härstamning från vargen, beskriven som varierande i vetenskapliga och andra skrifter vad gäller kött- eller allätare. Till skillnad från strikta köttätande djur kan hundar anpassa sig till en bred kost. Hundar är inte beroende av protein specifikt från kött eller en mycket hög nivå av protein för att uppfylla sina grundläggande kostbehov. Hundar kan med god hälsa smälta en mängd olika livsmedel vilket inkluderar både grönsaker och spannmål. Däremot rekommenderas inte en strikt köttdiet för hundar på grund av brist på kalcium och järn. Jämför man hundar och vargar, har hunden anpassade gener som är involverade i matsmältningen av stärkelse, och bidrar till en ökad förmåga att hantera en stärkelserik diet. Forskning visar att det var ”avgörande för tidiga hundars överlevnad att kunna livnära sig på mat som till stor del bestod av vegetabilier, såsom rotfrukter och spannmål”.

Hund och BARF

BARFFörespråkarna av BARF menar i stället att moderna hundar av alla raser mår bäst av att äta som sina vilda förfäder. Enligt denna diet har hundarnas grundläggande fysiologi inte ändrats mycket genom åren, trots uppenbara och dramatiska förändringar i nuvarande utseende och tankesätt. Denna föda inkluderar rått muskelkött, ben, fett, inre organ, vegetabiliskt material och annan föda som efterliknar det som åts i naturen. Dessutom hävdas att hunden kan tillgodogöra sig olika enzymer, fettsyror, vitaminer och ”goda” bakterier på ett bättre sätt. Man menar dock inte på något sätt att hunden ska jaga (inte ägaren heller) eller hitta sin mat på egen hand, utan bara efterlikna den evolutionära kosten. Detta är en viktig skillnad. Maten kan köpas från kommersiella källor, antingen lokalt eller via andra tillgängliga kanaler.

Avslutningsvis konstaterar man att BARF-hypotesen accepteras av både moderna djurparker och zoologer, när det till exempel gäller att bevara olika arter av utrotningshotade djur.

Handla BARF mat hos VetZoo