Utfodring hund - Börja med BARF

Det är viktigt att du har koll på alla aspekter kring utfodring. Hund och andra djur kan nämligen inte själva avgöra vad som är rätt och fel i matväg. Med rätt teknik, mat och enkla knep kan du få din hund att må både fysiskt och psykiskt bättre. Här ger vi dig alla tips du behöver för att lyckas med din utfodring.

BARF - Bra mat till hund

Grunden till ett bra mående handlar om utfodring. Hund och andra djur fungerar likadant som vi människor, de påverkas av vad de äter. Precis som vi är noggranna med att äta rätt bör vi även tänka likadant kring våra djur. Hundar kan inte själva välja vad de stoppar i sig, det är därför vårt ansvar att välja rätt produkter för dem.

Med hjälp av BARF ger du din hund rätt förutsättningar till ett bättre mående och kost, eftersom produkterna är helt utan tillsatser. Många kallar detta för en köttdiet, just för att de ofta förknippas med rått kött. Men sanningen är att det är mycket mer än så.

Utfodring hund - tänk på detta

Grunden handlar såklart om att ge din hund bra mat. Men det finns flera andra aspekter som spelar stor roll när det gäller utfodring, allt från mängden mat och hantering av livsmedel, till förvaring och regler. Tyvärr är det vanligt med misstag och missförstånd vid utfodring av djur. Här kan du läsa om viktiga saker du bör ha koll på för att lyckas. Glöm inte att det är extremt viktigt att vara konsekvent och strikt, främst för din hunds skull.

Ge inte för mycket mat

Ett av de största misstagen är att hundägare ger sina hundar för mycket mat. Det är väl bra att de äter tänker du, men nej tyvärr så är det inte så. Hundar kan inte själva avgöra när de är mätta, då överlevnadsinstinkten i dem kickar in.

I längden kan detta bli väldigt ohållbart och leda till problem. Men hur mycket mat ska man ge sin hund? Det beror på ålder, vikt och aktivitetsnivå. Du kan alltid fråga en veterinär eller få utefter en utfodringstabell.

Plocka bort resterna

Ibland händer det att hundar inte äter upp sin mat. Den spontana reaktioner bland de flesta är då att de låter resterna ligga kvar. Kanske blir hunden hungrig snart igen? Tänk om han vaknar i natt och vill ha mat? Sanningen är att du aldrig ska lämna rester framme, främst utifrån två anledningar.

För det första måste hundar lära sig när det är dags att äta, genom att du är tydlig. Ligger matskålen framme hela tiden blir det inte lätt för dem att förstå. För det andra bildas bakterier och annat i maten när den ligger framme, vilket inte är bra om hunden får i sig.

Hundmat - förvaring är viktigt

Vi människor är måna om hygien och hur vi förvarar vår mat, precis likadant är det med hundmat och foder. Om du inte stänger förpackningar eller är noggrann med utgångsdatum, kan bakterier och annat bildas.

Får din hund i sig det kan det bidra till sjukdomar och stora konsekvenser. Det är lätt att tro man inte behöver vara så noggrann kring mat och hygien när det gäller hundar. Men det är något du verkligen bör prioritera, för de är precis som vi känsliga för dålig mat och bakterier.

Köp rätt mat till hund

Det är viktigt att du anpassad rätt mat till hund utifrån flera aspekter. Har du en valp ska du vara ännu mer noggrann med speciell mat, då innehåll och näring kan skilja sig. En fullvuxen hund behöver helt andra vitaminer och proteiner i jämförelse med en liten valp.

BARF foder finns för alla typer av hundar, oavsett ålder. Se till så din hund trivs med den mat den får. Det kan hända att du måste prova dig fram innan du hittar rätt. Ibland kan du stegvis behöva byta mat, då deras magar kan skadas av en för skarp förändring, särskilt när de är valpar.

Andra tips

  • Titta på utgångsdatum
  • Ge inte mat för ofta
  • Lär känna hundens matvanor
  • Fokusera på kvalitet
  • Rätt typ av hundmat
  • Viktigt med hygien

Vad får en hund inte äta?

Rätt föda är A och O vid utfodring. Hund kan precis som vi vara känsliga mot olika ämnen och ingredienser. Det finns vissa saker som hundar absolut inte får stoppa i sig, då det kan vara mycket farligt och livsavgörande. Här är några saker som bör undvikas:

Kakao/choklad

Innehåller ämnen som är giftiga för hundar. Kan leda till hjärtklappning, diarré och muskelryckningar.

Russin

Både russin och vindruvor kan i längden vara farligt för hunden. Kan leda till kräkningar, diarré och problem med njuren.

Avokado

Kan skada hundens hjärta då det innehåller ett farligt ämne. Skalet är farligare än det mjuka innehållet.

Svamp

Svamp kan vara mycket och direkt farligt för hundar. De giftigaste svamparna kan vara direkt dödliga.

Lök

Både rå och tillagad lök innehåller ett giftigt ämne för hundar. Kan bidra till blodbrist och leverdefekter.

Kaffe/koffein

Hundar är mycket känsliga mot koffein. Det kan leda till hjärtklappning och i värsta fall en avliden hund.

Nötter

Hundar är känsliga mot vissa ämnen i nötter, de kan dessutom fasta i halsen. Hunden kan drabbas av kräkningar och dålig aptit.

Fler artiklar om hundar