Hur mycket mat ska en hund ha – Tänk på detta

Precis som med torrfoder är det viktigt att ge sin hund rätt mängd mat. Inte för mycket, men inte heller för lite. Ofta står det på förpackningen hur du räknar ut hur mycket du skall utfodra just din hund med, men vi har försökt sammanställa lite råd och tips även här. På denna sida kan du ta del av information om utfodring och vad som påverkar. Längre ner finns även en utfodringstabell.

Vad påverkar mängden mat?

Hur mycket foder du skall ge din hund beror dels på hur aktiv den är, ålder och storlek. En aktiv hund som exempelvis en draghund behöver betydligt mer mat än en vanlig sällskapshund. Mängden mat beror också på vad det är för slags mat, det vill säga torrfoder eller färskfoder, de kan nämligen skilja sig lite.

  • Ålder på hunden
  • Storleken
  • Aktivitet
  • Typ av mat

BARF hund – Mängd mat

När det gäller färskfoder brukar man säga att en vuxen sällskapshund ska äta 2% av sin kroppsvikt per dag. Mindre hundar äter oftast något mer än större hundar i relation till sin kroppsvikt, runt 3%. Fördelen är att de ofta står på baksidan av färskfodret hur mycket mat du ska ge till din hund. Mängd mat är alltid viktigt att följa, annars kan deras kroppar och mående ta skada. Här nedan kommer ett förtydligande av en utfodringstabell för just färskfoder.

Exempel: En sällskapshund väger 10 kg. Han bör då äta 200 gram färskfoder per dag. (10 000g x 0,02 = 200g)

Torrfoder – Mängd mat

När det gäller torrfoder till hund ser dosen ungefär likadan ut. Även här beror det på storlek och aktivitet på din hund, samt vilken typ av mat det är. Läs noggrant på förpackningen vad som gäller för just det foder som du köpt. Ett genomsnittligt mått för torrfoder är ca 2–3 deciliter per dag. Tänk på att vissa hundar, främst små, äter flera gånger per dag. För att ta reda på bästa hundfodret vill vi tipsa om Hundguiden.com, där de har tagit fram ett hundfoder-test. Allt för att du ska hitta den bästa hundmaten.

  • Ca 2–3 dl torrfoder per dag
  • Storlek på hund påverkar

Utfodringstabell – Hund

Så hur mycket mat ska en hund äta egentligen? Som du precis läst är det flera aspekter som spelar in. För att göra det lite enklare kan man även följa en utfodringstabell. Hund är ett djur som kräver rätt mängd mat och med rätt kvalitet. Se därför alltid till så att du är noggrann och gör rätt. Här nedan kan du se vad som gäller för din hund.

Dvärghundar (Chihuahua, Shih tzu, Pekigneser) Små hundar (Skotsk terrier, Tax, Mops) Medelstora (Labrador, Pudel, Collie) Stora (Golden Retriver, Schäfer)
Hundens vikt 1-5kg 5-10kg 10-25kg 25-30kg
Dagsbehov per dl 0,5 - 1,4dl 1,4 - 2,5dl 2,6 - 6dl 6 - 8dl

Håll koll på vikt & aptit

Glöm inte att det är extremt viktigt att hålla koll på din hunds vikt och aptit. Går hunden upp väldigt mycket i vikt ger du troligtvis för mycket mat, eller så är det annat som är fel. Det är viktigt att du har koll på vikten och att din hund följer den viktkurva som den bör ha. Det är nämligen farligt för dem att väga för mycket, precis som för oss människor. Håll även koll på aptiten. I vissa fall är hundar kräsna för viss typ av mat, och i andra fall kan det vara större bakomliggande problem. Ett bra alternativ till bra mat utan tillsatser är BARF. Besök vår sida om färskfoder för att läsa mer om olika produkter.