Allt om hundvalpar – Fakta & tips

Hundvalpar tillför mycket kärlek i våra liv, men också mycket tid, energi och pengar. Tråkigt nog finns det därför en del du bör tänka på innan du gör ett köp. Hundvalpar kräver din fulla uppmärksamhet de första månaderna. Du måste även ha koll på rutiner, mat och annat. Här ger vi dig all information och fakta om hundvalpar som du behöver. Vi svarar även på vanliga frågor om hundvalpar. Vi är glada för att du hittat hit, vi hoppas att vi kan hjälpa dig i denna roliga valpvärld.

Hundvalpar fakta – 6 vanliga frågor

Om du går i tankarna på att skaffa en hundvalp finns den en hel del du bör ha koll på innan ditt köp. Hundvalpar kräver inte bara enormt mycket tid, energi och kärlek. De är viktigt att du vet vad som krävs, allt från matning och motion till rastning och annan uppfostran. Här har vi tagit fram viktiga fakta om hundvalpar, allt för att du ska bli så förberedd som möjligt.

Hur mycket sover en valp?

En valp kräver extremt mycket sömn, det är inte konstigt om dom sover upp mot 15–17 timmar per dag. Det är viktigt att valpen får sin sömn för att på så sätt kunna bygga upp kroppen och sitt immunförsvar. En valp som sover för lite kan drabbas av sjukdomar, aggressivitet och stress. Var därför inte orolig om din valp sover majoriteten av dagen.

När öppnar hundvalpar ögonen?

När valpar föds är de faktiskt både döva och blinda, de är därför väldigt beroende av sin mamma och hunduppfödaren. Efter ca 2–3 veckor börjar valparna öppna sina ögon och kan då börja göra saker på egen hand. Detta är en av anledningarna till att man inte får ta hem valpar förrän de är ca 6 veckor gamla.

Hur ofta kissar en valp?

Det finns inget exakt svar, utan det beror mycket på ras och andra aspekter. Men räkna med att din valp behöver gå ut mellan 5–10 gånger per dag, eftersom den har svårt att styra sitt kissande och bajsande i början. Ett tips är att gå ut med valpen direkt efter den ätit, sovit eller lekt. Då har den nämligen större benägenhet att vilja göra ifrån sig.

Hur mycket mat ska en valp ha?

En valp behöver mycket mat i jämförelse med vuxna hundar. När man pratar om utfodring så ska en hund äta ca 2–3% foder i förhållande till sin kroppsvikt per dag. Eftersom valparna är så små är procentsatsen högre. En valp bör äta mellan 5–10% av kroppsvikten i foder per dag. Tänk på att det kan skilja mellan olika raser, enklast är att kolla med en veterinär för exakt siffra.

Hur mycket motion behöver en valp?

Något man ofta glömmer av är att valpar är känsliga för överdrivet mycket aktivitet. I börjar måste du vara väldigt noggrann så din valp inte blir överansträngd. När du ska gå på promenad med valp bör du inte gå över 30 minuter. På Hundguiden.com kan du läsa mer om hund-motion per dag och hur du kan aktivera valp. De behöver nämligen succesiv träning.

När kan man lämna en valp ensam?

Innan valpen har fyllt 6 månader bör du inte lämna den ensam, då den har svårt att klara sig själv. Du kan möjligtvis lämna den korta stunder för att t.ex. springa ut med soporna eller annat, men inte längre än så. När den börjar bli äldre är det bra att du succesivt börjar ensamträna din valp genom att lämna den lägre och längre stunder ensam.

Köp hundvalp – Tänk på detta

Köp hundvalp utifrån dina förutsättningar, krav och önskemål. Det är viktigt att du har koll på att olika hundraser har olika egenskaper, förutsättningar och annat. Tänk över ditt val noggrant innan du väljer en hundvalp. Här nedan har vi tagit fram några saker du bör tänka på.

Välj hundras med omsorg

Är det en sällskapshund eller en uthållig jakthund som passar bäst för dig och ditt liv? Lägg minst lika mycket vikt vid valet av hundras och valp som av ny bil, bostad, mobiltelefon eller något annat. Läs på om olika hundraser och deras typiska drag. En valp kostar omkring 12 000 kronor och uppåt, men låt inte priset vara den avgörande faktorn - en billig valp kan bli en dyr affär i slutänden. Ta reda på så mycket som möjligt om den hundras du är intresserad av och ha inte för bråttom när du väljer!

 • Läs på om olika hundraser
 • Välj en hundras som passar ditt liv
 • Lägg inte för stort fokus på pris

Välj en frisk valp

Träffa valpens mamma och gärna pappa och/eller andra nära släktingar om det är praktiskt möjligt. När valpen blir stor kommer den sannolikt att brås på sin släkt. Ställ de frågor du har till uppfödaren – en seriös uppfödare svarar gärna. Avstå från att välja en valp där valpen, kullen eller föräldrarna är allmänt rädda för kontakt. Om du upplever att hundarna inte har det bra eller är sjuka, eller om du inte känner förtroende för uppfödaren – köp inte valpen utan välj en annan uppfödare. Dessa tecken tyder på att valpen är sjuk:

 • Har svårt att andas och/eller andas ljudligt
 • Kniper med ögonen och/eller att ögonen är rinniga, röda eller inflammerade
 • Har rodnande och/eller kliande hud
 • Om hunden haltar

Tid för valpen

Innan du köper hund, försäkra dig om att du har tid och möjlighet att ha den. Nu har du möjlighet att bygga en stark, bra relation från grunden och lära din hund sådant den behöver kunna för en vardag tillsammans med dig. En valp får lämna sin uppfödare tidigast vid åtta veckors ålder, men då är den fortfarande liten och hjälplös. Spara all din semester eller ordna på annat sätt så att du inte behöver lämna din valp ensam den första tiden. Valpen behöver även tid när den vuxit upp, då den kan vara ensam max 6 timmar.

 • Försäkra dig om att du har tid
 • Lämna inte valp ensam i början
 • Vuxna hundar behöver också sällskap

Fler tips

 • Se till att du har rätt ekonomi för en valp
 • Se över försäkringar
 • Ditt hem måste vara säkert
 • Har du tid att träna valpen?
 • Har du möjlighet att gå promenader?
 • Är det rätt tidpunkt i ditt liv för att köpa valp?

Lär dig mer om hundar