Hundvalpar.nu

hundvalpar

Hundvalpar – Kloka råd till köpare

Funderar du på att skaffa hund? En valp är en ny vän och familjemedlem som förhoppningsvis kommer att finnas vid din sida i många år. Här tipsar vi om vad du ska tänka på inför ditt valpköp.

Välj hundras med omsorg

Är det en sällskapshund eller en uthållig jakthund som passar bäst för dig och ditt liv? Lägg minst lika mycket vikt vid valet av hundras och valp som av ny bil, bostad, mobiltelefon eller något annat. Läs på om olika hundraser och deras typiska drag. En valp kostar omkring 12 000 kronor och uppåt, men låt inte priset vara den avgörande faktorn; en billig valp kan bli en dyr affär i slutänden. Ta reda på så mycket som möjligt om den hundras du är intresserad av och ha inte för bråttom när du väljer!

Välj en frisk valp med friska släktingar

Träffa valpens mamma och gärna pappa och/eller andra nära släktingar om det är praktiskt möjligt. När valpen blir stor kommer den sannolikt att brås på sin släkt. Ställ de frågor du har till uppfödaren – en seriös uppfödare svarar gärna! Det är aldrig, oavsett ras eller blandras, normalt att en valp eller vuxen hund:

  • Har svårt att andas och/eller andas ljudligt
  • Kniper med ögonen och/eller att ögonen är rinniga, röda eller inflammerade
  • Har rodnande och/eller kliande hud
  • Haltar

Avstå från att välja en valp där valpen, kullen eller föräldrarna är allmänt rädda och drar sig undan kontakt! Om du upplever att hundarna inte har det bra eller är sjuka – eller om du inte känner förtroende för uppfödaren – köp inte valpen utan välj en annan uppfödare. Köp aldrig en valp för att du tycker synd om den!

Tid för valpen

Innan du köper hund, försäkra dig om att du har tid och möjlighet att ta hem en liten valp. Nu har du möjlighet att bygga en stark, bra relation från grunden och lära din hund sådant den behöver kunna för en vardag tillsammans med dig. En valp får lämna sin uppfödare tidigast vid åtta veckors ålder, men då är den fortfarande liten och hjälplös. Spara all din semester eller ordna på annat sätt så att du inte behöver lämna din valp ensam den första tiden. Även vuxna hundar vill vara med sin familj och när den första tiden är över kan en vuxen, trygg hund vara ensam maximalt sex timmar per dag.

Läs mer om hundvalparHundvalpar.nu.